Lørdag 10. feb.: Avreise og med snøføre gjennom tre kommuner

Kjempehyggelig med så mye folk som hadde møtt opp og ønsket oss god tur på Atlungstad

 

 

 

Så var det endelig klart får årets avreise. Det startet på Atlungstad for å lesse lass, og ta med viktige varer. 

Mari Bryhni pakker lass og er snart klar for avreise.

Åh, nei, uhell med kornet vi skal ha med på lasset. – Men vi hadde jo så bra kornavlinger på Hedmarken i år, at dette får gå, ler vår leder Marit Lahlum Ruud.

Korn var den viktigste varen i handlene mellom flatbygdene ved Mjøsa og fjellbygda med gruvesamfunnet på Røros, og noe vi også har med på lasset. Potet i foredlet form var også en del av varehandelen. Historiske Atlungstad brenneri foredler potet til Lasskjørerdram, slik at vi også har med det på lasset. Varaordfører Trine Lise Stårvik i Stange kommune fikk en hilsen fra oss, her overrakt av Bjarne Lang-Ree, og hun sendte tradisjon tro videre med en hilsen med fra Stange til ordføreren på Røros,

Skravelen går når lasskjørere møtes. F.v. Kjell Ivar, Bjørn Johan og Truls. Torunn drikker kaffe i bakgrunn.

 

Vi har i dag kjørt fra Stange, gjennom Hamar og til Furnes på godt sledeføre hele vegen! Takk til alle billister som har vist hensyn langs vegen i dag. 

Hesta er oppstallet på Stall Dobloug, og lasskjørenea bor hos to av lasskjørerne i Furnes, Mikkel Dobloug og Kjell-Åge Øie Kjølstad, så takk til alle dere som er snille og huser oss! Nå i kveld gleder vi oss til middag på Søndre Røset hos Kjell-Åge og Bodil .

Her er dagen ellers i bilder:

Mye snø, men ingen is på Mjøsa ved avreise dette året heller.

I dag har vi vært i tre kommuner. Her krysses første kommunegrense som er mellom Hamar og Stange på Stangebrua over Åkersvika.

Knall føre også forbi Vikingsskipet i Hamar.

Forbi et av Hamars landemerker; politihuset.

Hoi opp i være på snøkanten. Krappe svinger og langslede kan være en utfordring

Veldig hyggelig å bli møtt med flagg langs vegen, slik som disse fine barnebarna til Torun som ønsket oss god tur i dag

Bikkja Jara koser seg alltid på tur med Mikkel, slik som i dag, og denne dagen fikk hun selskap med Ola også på sleden.

En stans på Stafsberg gard i Hamar kommune.

Dagens langkvil var på Stavsberg gard i Hamar, på grensa mot Furnes. Tusen takk, Erik Stafsberg (t.v.) og Monica Kvamme og Ole Johan Stafsberg (t.h.) for vatn (og dolån)! Ellers på bildet fra venstre Eli Lang-Ree, Mari Bryhni, Tom Vetle Nilsen, Bjarne Lang-Ree.

Mari- og Mollykos

På Hedmarken er vi såpass lokalkjente at vi stort sett veit navnet på gardene vi kjører forbi, som her Frøberg til venstre og Kåtorp til høgre i det fjerne. Og slike nymoderne greier i lufta 😉

Vi opplever og ser mye rart på vår ferd, men det som dukket opp langs vegen i dag var definitivt noe helt nytt for lasskjørergjengen. Politiet ble kontaktet, og så fikk vi besøk av et par hyggelige politifolk. Sjøl om vi nok hadde fått langt mer for disse varene enn kornet vi har med, får det nå være måte på hva slags varer og tuskhandel vi skal ha med på lasset til Røros. Vi benyttet i stedet sjansen til å ta et bilde av oss sammen med disse som gjør en så viktig jobb i samfunnet for at færrest mulig havner på vidotta og ødelegger seg sjøl.

Mari og Ola synes det er godt å være på sleden igjen.

Fint på veg mot Furnes-kirka

_Tom Vetle og Eli i god fart.

Juhu, herlig å være på tur! Tom Vetle tar en jubel til ære for fotografen. Furnesåsen i bakgrunn.

Først kjører vi under E6, og så kjører vi over gamle E6 (riksveg 222?) i Furnes. Utrolig kjekt å kunne krysse slike trafikerte veger på den måten.

Vi har hatt knall føre hele dagen. Her Jøran og Jeanett på bakerste slede på veg mot Dobloug Vestre.

Så er vi framme på dageens endepunkt; Dobloug Vestre i Furnes.

Mye pels på tur

Hesta har kjempefin stallplass på Stall Dobloug, så tusen takk Mikkel (føråskæll og lasskjører) (t.v.), Mette og Ole Dobloug!!!