9. februar: Vi er i gang og med ordføreren på sleden

Så er vi ENDELIG i gang, og reiser fra Atlungstad Brenneri

Endelig var dagen der! Ved Mjøsas bredde på historiske Atlungstad Brenneri lesset vi sleden i dag. I tillegg til tradisjonelle varer som korn og erter, tar vi med potet i foredlet form. Vi bruker å gi en hilsen til ordføreren i kommunen vi reiser fra, og han sender en flaskehilsen til ordføreren på Røros. Men dette året blir det med ny vri! Ordfører Nils Røhne tenker nemlig selv å overbringe flaska til ordfører Hans Vintervold på Røros. Så han ble med på sleden. Vi er spente på hvor lenge han holder ut med oss oppover dalen 😉

Her er i dagen i bilder:

– Jeg er i så godt humør i dag, for nå starter endelig turen, sier Marit Lahlum Ruud, lederen vår

Så var lasset endelig klart for Sissel Røer (t.v.) og Eli Lang-Ree.

Mjøsa var en viktig ferdselsveg vinterstid, og varer gikk fra begge sider. Det er dårlig sledeføre dette året, og Mjøsa har ikke lagt seg lenger sør enn Furnesfjorden.

Geir Ingvaldsen med noe av kornet vi skal ha med fra flatbygdene ved Mjøsa til karrige fjellbygda Røros.

Bøndene på Hedmarken håpte på dårlig kornår nordover i Østerdalen, for da ble det bedre priser for kornet på marten. Noen hundre år etter, er vi også spente

Vi har ikke bare med korn, men også potet i foredlet form, nemlig lasserkjørerdram, den 11. i rekka. Vi gir en til ordføreren i startkommunen, Nils Røhne (t.h.). Han har brukt å sende med en hilsen til ordføreren på Røros fra det historiske brenneriet i Stange, og dette året blir det på ny måte. Så følg med!

En blid gjeng; f.v. Nils Røhne, Torunn Jensen, Berger Frogner (sjølveste presidenten i lasskjørerforeninga!!:-)) og Mari Bryhni

 

Disse to karene er med å lager så mye bra lasskjørermusikk! Evald Langsjøvolden og Svein Arild Johnsgård er lasskjørere i Dalarna Femund Forkjörarforening, og ut fra den foreninga lager Dalarne Femumd Spelmanslag så mye fin musikk. De har forøvrig plateslipp torsdag under Rørosmartnan, så den er verdt å få med seg. Trivelig dekk ønska oss god tur, kara, og sjåes på Røros!

Ha det bra, Stange! Takk til alle som ønsket oss god tur på Atlungstad i dag.

Ordføreren i Stange var med på et strekke i dag. Det er ikke første gangen Røhne kjører hest, for han har hatt hest sjøl også. Veldig hyggelig å ha han med oss!

På tur over Stangebrua, og vi kjører inn i Hamar kommune

Sælapinne

Hesten Smukken er på sin tiende tur fra Hedmarken til Røros. Her over Stangebrua med Vikingskipet i bakgrunn.

– Dette var hyggelig, sa Nils Røhne. Vi syntes det var hyggelig å ha han med. Og forsikret oss om at han ikke skulle fryse ved å kle han opp i lasskjørerklær; pels og lue.

Nå er det 25 år siden OL, og vi kjører forbi en av areanene; Vikingskipet i Hamar

Takk til alle bilister som stanset da vi måtte krysse større, trafikerte  veger i dag.

Dagens langkvil var på Stavsberg gard i Hamar, på grensa mot Furnes. Vi fikk vatn til hesta, og ble servert ferskt bakst som smakte kjempegodt! Tusen takk, Erik Stafsberg (t.v.) , Ole Johan Stafsberg og Monica Kvamme

Disse førstereis fra Hedmarken-lasskjørerne er spente på hvordan 10 dagers tur til Røros blir. De er iallefall blide på første dag, og vi mistenker de kommer til å være like blide når vi kommer fram 🙂  Fra venstre Kai Olav og Eli Vasenden, og Sissel Røer.

Løtenshesten Lililja sier ikke nei takk til timotei i langkvilen.

Mari Bryhni og Bjørn Johan Kartrud i godt humør på sleden.

På med hjul

Det har blitt mye hjulkjøring i dag. Forhåpentligvis er det første og siste dag

Håpløse føreforhold for bilistene, og de er takknemlig for skraping. Vi derimot….

Med utsikt mot Furnesåsen, og vi ser dagens endestasjon.

Forbi Furnes kirke

Titt-titt, og med varmegrader kan vi  konstatere at bjørnen sover ikke 😉

Toril og lasskjører Mikkel Dobloug serverte gløgg da vi kom forbi dem på Dobloug vestre. Gløggen var med aronia, så nå har vi fått c-vitaminpåfyll. Tusen takk for skjenken!

Hyggelig skravel på Dobloug søndre

Kram snø, og da er det bare å passe seg for lederen med infame ideer..

Også midt i øyet, på fotografen a gitt!

Skåkbjella klinger, og lasskjørere traver med i motbakkene

Fint å bremse i bakkene, og Kenneth kan gamle kunster 😉

Tidvis regnvær og yr i dag

Sikkerhet er viktig. Disse to lasskjørerne, Hans Lahlum (t,v,) og Bjarne Lang-Ree kjører foran og bak oss på de mest trafikerte vegene med lamper og varsel i fin Mobile-biler (sponset)

Så ser vi Søndre Røset oppe i lia, dagens mål

Så kunne hesta endelig spennes ut av sleden.

Rundt 17 kilometer i dag, og alltid godt å komme i fin stall og få høy.

Denne natta er det lasskjører som huser oss; Bodil og Kjell Aage Øie-Kjølstad på Søndre Røset i Furnes . De har stallplass til alle, og byr på oppredde senger og middag attpå. Tusen takk for at vi får komme! Og bare du blir kvitt krykkene, blir det ny tur, Kjell-Åge

Det ble mye latter og fliring i Furnesåsen da Hallvard Olestad kom og fortalte historier fra området etter middagen på Søndre Røseth. Melding om føret som venter oss søndag i Nybygda fikk vi og!

 

 

 

Takket være disse flinke kara, Trond og Cato, kan vi kjøre over fjellet fra Åstdalen på Ringsaker-sida og gjennom Djuposet til Østerdalen hvor de har kjørt på såle for oss.

I morgen bærer det til fjells. Der skal vi bo uten strøm og nede i Åstdalen, så det er mye mulig oppdatering om søndagen først kommer mandag.