19. februar: Pels, vømmøl og ull

Her er noen av klærne vi bruker. Helge (fra venstre) med vadmelsjakke og -bukse, Grete med vadmelsjakke, skjørt, forkle og bundingstørkle (strikket sjal), Kjell og Mari med pels. Foto: KB

Vi forsøker å kle oss i litt samme klær som ble brukt på 1800-1850-tallet. Vadmel er godt og varmt, og ble mye brukt. Kara har bukser og jakke sydd i vadmel, slik lasskjørerne trolig brukte. I disse dager er også damer med på turen. Selv om de er lite trolig at de kjørte lass, har vi forsøkt å finne arbeidsklær fra samme tidsepoke, med jakke og stakk i vadmel, og bundingstørkle.

Når en sitter lenge stille og det er kaldt, er pels utrolig godt å ha. Sannsynlig var dette noe som ble brukt bare av gardbrukeren sjøl, og ikke lasskjørerne. De brukte nok mer ulster, sammen med vadmelen.

Tre ulike typer hodeplagg. Foto: Marit Lahlum

På bildet over ser du tre ulike typer hodeplagg. Helge har en astrakahn, laget av persianer. Mari (til høgre) har en variant fra Sverige/Røros (dette skal sjekkes ut nærmere med Mari selv, så det kommer). Den kan også brettes ut og varme rundt hele fjeset, noe som er grådig godt når det er kaldt. Skinnet er bever, og innvendig er den foret med krøllet sauepels. Karine har en lue som ble brukt på Hedemarken (Romedal/Stange og området rundt der). Det at den er åpen i nakke og front samtidig som den sitter godt over øra, gjør at dette måtte være en god arbeidslue når det var kaldt og en arbeidet seg varm.

Grete har ullbukser og vadmelsgamasjer under stakken. Foto: KB

 

Ullstrømper er alfa og omega for varmen. Foto: KB

 

Helge bruker pulsvotter og Mari har tvebandvotter. Tvebandvotter er utrolig gode og varme,, så det er ikke rart de strikke det. Foto:KB

 

 

 

Mye snøvær og fokk i dag

Fint med fakler da vi kom til Telstad lørdag kveld. Foto: K.Bogsti

Vi startet dagen fra Telstad i morges i snøvær.

Mye snø på en lasskjørerkusk, men Eli er like blid:-) Foto: KB

Snøet fortsatte å lave ned utover dagen, og det har vært en god del vind og vindkast med snøfokk. Men kuldegradene har holdt seg, og godt var det.

Vi kjører i skogen. Det er fint når det er såpass med vind. Lasskjørerne fra de andre kjørelagene som kjører i mer åpent terreng, har nok hatt mye hvit sikt i dag.

Vi har sett glimt av sola i dag, men det har vært mye snøvær. Marit og Nils på første ekvipasje her. Foto: KB

Tilsammen ble det cirka tre mil i dag, deriblant over Kneppåsen.

Fint brøytet veg fra Kneppåsen. Foto: KB

 

 

 

Fra et bratt strekke ned fra Kneppåsen. Foto: K. Bogsti

 

En blid femåring som fikk skyss et lite strekke langs vegen. Foto: KB

 

Et ekte lasskjørerpar, Grete og Jørgen, som har med to hester på turen.Foto: KB

Nå er det over ei uke siden vi reiste fra Furnes, og vi nærmer oss!

Åja, vi feriet fastelaven vi også.

Målet nærmer seg. Foto: KB

Én kommentar til “19. februar: Pels, vømmøl og ull

Det er stengt for kommentarer.