
Hesten Smukken kjører inn på den 166. Rørosmartnan, med ordfører Nils Røhne på sleden. Hesten eier, Kjell Ivar Stensli fra Brumunddal er kusk, og bak på sleden sitter Marit Lahlum Ruud fra Stange som er lederen vår.
30 mil er unnagjort. Vi kjørte i dag inn i den 10. og siste kommunen på turen. Som alltid strålte sola på innkjøringsdagen. Og folket som møtte oss var stort! Det har vært en historisk dag på mange måter; i dag har flatbygdene ved Mjøsa og fjellbygdene på Røros møttes på en ny måte . Vi hadde nemlig med en ordfører på sleden.
Først dagen i bilder:

Månen forsvinner i det fjerne i det vi gjør oss klare på morgenen

Den 11. og siste dagen på denne turen at bogringen skal på

Sledene er pakket, og vi er klar for siste etappe

Da er vi igang, over jordet på Røste. Hestene har hatt fin stallplass i fjøset du ser i bakgrunn, hos Ivar Røste på Os, så tusen takk for oss! Håmmålfjellet til venstre

En halvtimes kjøring fra Os, møter vi lasskjørerne fra Nord-Østerdal , og Fron som har kommet østfra. Alltid hyggelig å møte kjente

Alltid artig å møte de andre lasskjørerne, som denne blide gjengen fra Fron Lasskjørarlag, som har kjørt fra Vinstra og over fjellet

Det blir ei lang rekke når over 30 ekvipasjer kjører sammen

Langt følge inn mot Galåen

På tur over Glomma ved Galåen

Fint i sola over Glomma. Torun og Kenneth

Kai Olav og Frikar

Full dialog med jernbanepersonale i dag som stanset trafikken, da over 30 hester passerte denne togovergangen.

Så ser vi Røros i det fjerne

Laaang rekke over Gjetjønna i dag

Vi venter på Gjetkjønna på å kjøre opp siste kneika mot slagghaugene og Røstplassen.

Ordfører Nils Røhne er på sleden og klar for å kjøre inn på Malmplassen og martens åpningsseremoni

Det kribler bra i magen når en kjører over brua her med taumene i hendene, og møter tusenvis av folk

Forbøndenes flagg vaier i vinden når martnan åpner; sildesalaten. Vi heiser også flagget når vi har forbonderiksdag, og alle åtte kjørelagene fra både Norge og Sverige samles ellers i året. I Norge kalles vi lasskjørere, i Sverige forbønder.

Riksantikvar Hanna Geiran åpnet martnan, og fortalte at 1,6 millioner er satt av til stallplass på Røros, og riksantikvaren har bevilget 10 millioner til, til bevaring av bergstaden. Penger til stallplass på Røros er noe lasskjørere og forbønder trenger sårt.

I tillegg til Rørossangen, hører rørospols med til åpning av marten

Lasskjørerne og spellemennene Svein Arild Johnsgård og Lars Brits Bjørk presenterte lasskjørerne som kjørte inn i dag, på sitt artige vis!

Hesten Molly med Erik Flagstad, Mikkel Dobloug, og Ola Grønvold

Hesten Frikar kjører for første gang inn på rørosmarten, med kusk Kai Olav, og Eli og Torun bak på sleden.

Første gang inn på Røros med egen hest; Mona og Reidar (kusker) foran, og Mari sitter bak på sleden

Stein Inge og Svarten kjører inn på marten for alle første gang. Bak på sleden Gry og Kenneth

Lia Max er framme! Sissel (kusk) og Geir foran, Bjarne og Eli bak.

Reiar (kusk) og Mona kjører inn med egen hest for første gang. Mari bak i sleden

Hyggelig å møte så mye folk under innkjøringa

Etter innkjøringa står alle rundt 80 ekvipasjene på Røstplassen

Sissel (tv.)kjørte for første gang med hesten sin (Lia Max, 10 år) alle 11 dagene til Røros, og strålte om kapp med sola, og her Eli, når hun kom fram.- Det har vært en utrolig fin opplevelse, og jeg er så stolt av hesten min som har gått så bra, sier Sissel.

Endelig kunne Røhne overbringe den historiske hilsenen fra flatbygdene til ordfører Hans Vintervold på Røros selv, og ingen tvil om at Vintervold satte pris på det. Til høgre Lillian Sandnes, martnassjef på Røros

Ekte flatbygd- og fjellbygdforbrødring. Fra venstre leder for lasskjørerne og stangessokning Marit Lahlum Ruud, martnassjef Lillian Sandnes, rørosordfører Hans Vintervold, stangeordfører Nils Røhne (i lånt pels), og lasskjører Bjarne Lang-Ree

Ola Grønvold (t.h.) fra Stange er spent på om hedemarkingene får god pris for kornet sitt på Røros dette året, og håper det at en ordfører er med på lasset i år gjør sitt for salget 😉 Bra kønn!

Molly prøvesmaker salgsvarene

Selbu har historikk for å lage kvernsteiner, og mang en kvernstein har funnet vegen med lasskjørere derfra og til Røros, for så å bli tatt med tilbake til Hedmarken med returlass. Selbu lasskjørerlag har ikke høyt, men tungt lass på sleden sin.

Innkjøringa er over, og vi har møtt folk på røstplassen, og kjører så hver til vårt
Nå er hestene på veg hjem, i henger/bil. Vi er ydmyke over jobben våre beste firbeinte venner har gjort de siste 11 dagene. Vi er fulle av gode minner og opplevelser. Netthinna er fylt av fine landskap. Samarbeidet med hesten. Latter og fliring. Det er godt, for da har vi noe å tære på når vi nå faktisk også er triste over at turen er over.
Tusen takk til alle som har hjulpet oss fram, alle i foreninga som har stått på og ordnet så vi har fått til tur, alle som har møtt oss med stor gjestfrihet og raushet, og alle hjemme som har ordnet når vi har vært borte.
Nå er det martnan som gjelder de neste dagene. Har du ikke vært der før, kom deg i veg! Det er også en opplevelse en må få med seg med super stemning! Kanskje kommer det et innlegg til, kanskje ikke på denne siden fra martnan. Uansett, takk for at du har fulgt oss på turen!

The end for turen 2019