Det ble en tidlig start i dag, med måneskinn og flere kuldegrader. På formiddagen var vi framme på Røros, og nå er den 161. martnan i gang. Mye folk, god stemning, og sola skinte på de rundt 90 hestene og 220 lasskjørerne som kjørte inn på Malmplassen i dag og markerte åpninga.
Vi innrømmer gjerne at det er litt vemodig at turen vår er over. Men nå venter martnasmoro. Tusen takk til alle som har hjulpet oss fram, gitt oss mat og husly, og fulgt oss her på nettsiden. Her er dagen i bilder:

Vi står på Gjettjønna og venter på de andre lasskjørerlagene om kommer fra ulike kanter; fra Trøndelag, Selbu, Gudbrandsdalen, Kløvsjø i Sverige og Dalarne Femund. Foto: Karine Bogsti

Laaaang rekke med lasskjørere på veg til innkjøring og start på Rørosmartnan. Totalt er det rundt 90 hester og 220 lasskjørere som kjører inn på marten. Foto: Karine Bogsti

Bjarne Lang-Ree (lederen vår) fra Stange er klar for marten. Romedølene Truls Mathisen (ved hesten Romedalsprinsen) og Emil Bryn har kjørt denne sleden. Foto: Karine Bogsti

Etter innkjøringa stiller alle hestene opp på Røstplassen, og folk får se hva de ulike har hatt med på sleden. Foto: Karine Bogsti

Bjarne Lang-Ree overbringer hilsen fra Stange-ordfører Nils Røhne til Røros-ordfører Hans Vintervold (t.v.). Romedølen Emil Bryn i bakgrunn. Foto: Karine Bogsti

Da var Lasskjørerdrammen nr. 6 framme på Røros. Her f.v. Røros-ordfører Hans Vintervold, leder Bjarne Lang-Ree i Hedemarken Lasskjørerforening og vi var også så heldig å ha med destillatør/fagdirektør Halvor Heuch i Arcus som har smakt til drammen i dag. Den inneholder blant annet sprit som er brent på det historiske Atlungstad brenneri i Stange. Foto: Karine Bogsti

Vi har vist fram korn, erter og litt flatbrød, spekepølse og lasskjørerdram (i ferdasskrinet) på Rørosmartnan i dag. Matvarer som korn (ofte malt) og erter var de viktigste varene som ble fraktet fra Hedmarken til fjellbygda og gruvesamfunnet Røros. Maks 20 prosent av kaloribehovet som industrisamfunnet på Røros trengte, ble produsert der. Resten måtte de skaffe utabygds. Hedmarkingene kjøpte ofte sild (som trønderne hadde med) og også kvernsteiner (fra Selbu) på marten og fraktet tilbake til flatbygdene. Foto: Karine Bogsti