17. februar: I hæla på østerdølene

Hvem har laget disse hov- og sledesporene i vegen foran oss, mon tro?

Vi er tydeligvis på sporet av noe. I dag var det nemlig ikke bare vi som hadde satt spor etter oss. På østsida av Finstadsjøen var det tydelig andre som er i samme ærend som oss. Vi har våre mistanker om hvem det er. Men vil de komme før oss til Rørosmartnan med varene sine, eller kan vi i verste fall frykte at de plutselig dukker opp bak en granlegg og kaster seg over lasset vårt? Følg med i neste episode av lasskjørere på veg til martnan. Enn så lenge har du dagen vår i bilder her: 

Sledene pakkes og vi gjør oss klar for avreise fra Romenstad

Vi er heldig å ha et supert lasskjørerserviceteam, her representert ved Helge og Mari, som pynter staller/fjøs som her, skysser biler, handler det som er glemt, fikser det vi har glemt, rydder opp etter oss, lager middag og eventuelt klargjør så de som kjører hest bare kan lesse opp og kjøre på morgenen og kose seg på sleden hele dagen.

Skal tro hva som skjuler seg på lasset til Eli?

Se der ja; inne i all pelsen på lasset til Eli ligger det et slakt og snorker. Skal tro om vi klarer å få solgt han på Røros? Eller skal vi forsøke å selge dette slaktet til Nord-Østerdølene;-) Nei, det er nok best å beholde denne humørfylte lasskjøreren som gjør at vi flirer mye og godt.

Her kan du se hvilke lasskjørere som er på tur 

Lasskjørerservice i farta med å frakte diverse biler fra ett sted til et annet, alt etter om det eventuelt kommer på nye lasskjørere og hester undervegs, eller de f. eks må skaffe noe lasskjørerne har glemt å ta med seg.

Selveste presidenten; Berger, lurer på hvor og når og åkke og ordner opp undervegs for oss. Godt han har varmeapparat i bilen, for med denne doningen fryser han ikke på beina 😉

– Svisj! Zzzzzzviii! Nå gjør dere som jeg sier, hvis ikke bruker jeg issverdet mitt på dere!
Som dere skjønner har lederen vår Marit en tøff jobb med å holde styr på den ville gjengen med lasskjørere 😉 Men vi er veldig glad i henne 🙂

Slik som i fjor, var vi så heldig å få komme innom Brutrøa gard på Finstad og få vatn til hesta og ha langkvil i dag. Jan Wessel Finstad tok oss godt imot

Jan Wessel trakterte lasskjørerne med kaffe og lefse da vi hadde langkvil på garden deres.

Også denne dagen var vi så heldig å få servert en tradisjonell godsak fra Rendalen; lefse med gomme/gubbost. Det smakte kjempegodt, så tusen takk Elfrid Larsson Finstad og Jan Wessel Finstad!

Lavt skydekke over Finstad-grenda i dag. Her er vi på veg fra Brutrøa gard etter langkvilen.

Vi har vært bortskjemte med glatte, nybrøyta veger til nå, men i dag ble det kjøring som er mer lik hvordan lasskjørerne tradisjonelt kjørte. Og i kjempefint terreng oppe i lia på østsida av Finstadsjøen. Tusen takk til Nord-Østerdølene som hadde kjørt på veg til oss!

Grensa mellom Rendalen og Tynset kommune går midt på Finstadsjøen, og her i nord begynner Brydalen. Til venstre på sjøen var det flere som pilket i dag.

Tyngre å kjøre når det er mer snø å tråkke spor i

Vi krysser mange slags spor på vår ferd, og ingen vet hvor denne hopper

Dette sporet krysset også vår veg i dag. Ikke er det ulv, ikke er det rådyr, ikke er det elg, og ikke er det blod.  Kan det være arten lasskjører i familien Nord-Østerdal lasskjørerlag? Den rosa snøen er sendt inn til DNA-analyse til Rørosmartnan, så svaret kommer trolig der.

Gry koser seg på sleden, nå på den 8. dagen på tur

Det er fint å være ute hele dagen. Her er vi framme i Brydalen ved 16-tiden etter rundt 8 timer på sleden.

Vel framme i Brydalen ventet Jeanett Lindboe og Nicolay Venstad med varm gløgg til oss

Forsamlingshuset Midtvang i Brydalen huser lasskjørerne denne natta, og vi håper brydølene vil holde oss med selskap denne kvelden

Kjempegod mat med karbonader, stekt flesk og kålstuing med mer serveres i Brydalen

Denne flinke dugnadsgjengen på Midtvang steller i stand mat og lokale og fest til oss når vi kommer. Tusen takk skal dere ha for at dere tar oss så godt imot i Brydalen!

Jønn (jern)-brød fra Brydalen til desserten