14. februar: Boller, vafler, eldresenter og til østerdalsk storgard

Bodil Tronstad og gode medhjelpere som Eva og Per (trekkspill) Modal mottok oss på stasjonen på Koppang med vaffelkjelken, flagg, kaffe og musikk. En kjempetakk for at dere tar så godt i mot oss også dette året!

Sola har ikke vært med oss i dag, men til gjengjeld har gradestokken krøpet nærmere 2-5 grader minus og vind. Vi har hatt ei fin natt på Evenstad, og hatt mange hyggelige møter i dag med trakteringer av mange slag. 

Høgskolen i Innlandet avdeling Evenstad har vært lasskjøreras kvileplass siste natta

Hesta har stått på stallen på høgskolen på Evenstad, og takk for oss!

Glomma er stort sett isdekt som her mellom Evenstad og Stai

Hehe, litt for mye kaffedrikking på Tom-Vetle ? 😉

Da vi kom til Heidi Ulvmoen og Jon Erling Brænd på Stai vanket det nybakte skillingsboller til lasskjørere og vatn til hesta. Tusen takk og hyggelig å ha langkvil hos disse som vi også tidligere har okkupert hele hus og stall hos når det passet som overnattingssted i forhold til strekket.

Helt frakk service av lausjinta Marit til kusk Kjell Ivar; påkledersken er klar med pelsen

Embret Brænd serverer kaffe på langkvilen, noe som settes stor pris på hos en kaffetysst gjeng.

-Spenne i sleden, og snart klar for avmarsj

I gang igjen etter langkvil på Stai hos Brænd

Tunnel til toget i det fjerne, og til dette bildet ble det dermed sunget en del om grevling i taket.

Olav Andres og Gry har det bra på sleden.

Naturens skulpturer og formasjoner

Klar oppfordring på Koppang.

Så kom vi fram til Koppang, og tar med en hyggelig passasjer i det vi passerer Storstua

Vi kjørte rundt på Moratunet så de som ikke kommer seg ut der, får en glimt av hester, og kan tenke tilbake på gode tider da hesten hadde en mye større oppgave i samfunnet enn i dag.

Flere kom ut og ønsket oss god tur på Mora-tunet, noe som er veldig hyggelig. Bodil Tronstad var guide og kjentmann på vår ferd rundt der.

Heldigvis er det ikke mye trafikk langs Kongevegen vi kjører, og bilister er flinke å ta hensyn til oss når de kjører forbi.

Fin steinmur (tørrmur?) på dette fjøset langs vegen mellom Stai og Koppang.

Er ikke bare biler som kan bli hvite bak på vegen..

Nam, godt med vaffel som Bodil og co serverer oss på Koppang

Hyggelig å møte alle disse på Koppang stasjon i dag.

Siden vi ikke kjørte forbi Zofia (t.v.) og Ole Kjelling på Bjøråneset, og så på vedkunsten deres dette året, møtte de oss på Koppang i stedet. Og Zofia hadde godt til både hesta og lasskjørere denne gangen også, så tusen takk. Det er så snille folk oppover Østerdalen!


Denne natta bor vi på Nordstu Koppang Bruk, hvor hovedbygning er mulig å leie via hotellet, og vi har brukt mye tid på å vandre fra rom til rom og beundre storgarden i konstruksjoner og arkitektur. Her er det tykke tømmervegger, og mye historie om skogbruksgard i veggene. Sågar kongen har bodd her! Slik gard har vi aldri bodd på før!

Vel framme på Nordstu Koppang Bruk

Denne natta er det en utflytta hedemarking som huser oss på garden; Vetle Wetlesen (t.v.). Han kommer fra Nes i Ringsaker, og kjøpte Nordstu Koppang Bruk. Her er det mulig for flere å leie seg inn via Stor-Elvdal hotell på Koppang hvor vi også skal spise middag i kveld.

Staselig hovedbygning på Nordstu Koppang Bruk, både inni og utenpå

Så var hesta i hus, og kan kvile ut etter nok en fin dag på tur.

Hesten Mona og Jøran skuer ut på snøføyka

Det er store kontraster i opplevelser; fra å sove på et verksted ei natt til å bo på Kongerommet med ei så flott seng! Opplevelser for livet begge deler

Cowboystrekk før middag på Helge

Noen sover på treahøgda (3. etasje), og kan se ut av f. eks slike vinduer

Flere stuer og staselig rom på Nordstu Koppang Bruk, og Karine har aldri sittet i slik høgt oppunder taket kontor og blogget om turen før. Hun har til og med hatt pianomusikk til arbeidet fra Marit i nabostua. Vi tror nok ikke lasskjørerne historisk bodde så flott, men dessto artigere å oppleve det. Foto: Helge Bryhni

Dn