Foreningas nestleder Bjarne Lang-Ree overrekker en hilsen til ordføreren i kommunen vi her er i, Stange, og som i dette brenneriet i flere hundre år har produsert en av varene vi har med på lasset. Overrekkelsen bivånes av brennerimester Asbjørn Hoelstad (t.v.) og foreningas leder Marit Lahlum Ruud.
Så var dagen kommet for å lesse lass. Det skjedde på historiske Atlungstad Brenneri, hvor enorme mengder poteter opp igjennom brenneriets 162 årige liv har blitt foredlet, slik det gjøres også i dag til blant annet Lasskjørerdram (hvor lasskjørere fra Hedmarken er på etiketten).
Brennerimester Asbjørn Hoelstad forteller at mjøsisen var en vanlig ferdselsveg tidligere tider når bønder fra området rundt, som f. eks Nes skulle levere varer til brenneriet gjennom vinteren. Noen husker kanskje Hauk Aabel sin opplesning av Christian Krohgs fortelling «Isen på Mjøsa»? Selv om vi skriver 11. februar var Mjøsa definitivt ikke trygg ferdselveg i dag heller, faktisk så har isen ikke lagt seg på Mjøsa utenfor Atlungstad før siste døgn.
Siste døgn la mjøsisen seg mellom Stange/Hamar og Nes, og den er ikke tykk noe en ser på råkene ute. Faktisk har ikke lagt seg lenger inn i Furnesfjorden, noe som er veldig uvanlig og .
Ærverdige og historiske Atlungstad Brenneri ligger kjempefint til, like ved Mjøsas bredder i Stange. Vi anbefaler et besøk hit, og det er også mulig med omvisning!
Vinteren er dessverre ikke stabil lenger, som f. eks i fjor hvor vi hadde regn fra Hedmarken og til Evenstad. Det er en viktig årsak til at vi planla tidlig å starte turen lenger nord dette året, og tatt i betrakning hvor lite snø det er også i år, var det et klokt valg. Vi vil også prøve å kjøre den historiske vegen om Rendalen, så for første gang på ti år kjører vi ny rute. Det blir derfor hester på bil onsdag 15. februar til like ved Koppang. Men varene må vi sjølsagt ha med fra Hedmarken, og det er blant annet korn, erter og foredlet potet.
Kjell Ivar Stensli og Truls Mathisen er på plass på Atlungstad.
Sola er på veg til bryte gjennom skydekket. Denne sleden har hjulene på da den skal kjøre til Furnes videre denne dagen og der er det mye bare veger.
Lasskjørerdramflaska som er nummerert med nr. 2 gis til Stange kommune ved ordfører Nils Røhne (t.h.). Flaske nr 1 forblir på Atlungstad Brenneri hvor innholdet er destillert fra poteter.
Ordfører Nils Røhne er klar til å sende en hilsen oppover Østerdalen med foreninga til hans kollega på Røros – ordfører Hans Vintervold.
Foreningas leder Marit tar imot flaska som har nummer 3 fra ordfører Nils Røhne i Stange kommune, og lover å få den velberget og hel fram til Røros,
Jeanett er klar for sin andre tur mot Røros
Den fine Skibladnerbrygga på Atlungstad, laget helt etter gammel modell med malma furu fra Østerdalen og steinlagt i kasser som opprinnelig. Og lengde – ja den er ikke helt 100 meter men faktisk et tall som er likt noe som produseres helt like ved, så nå kan du gjette!
Tusen takk til alle dere som møtte oss og ønsket oss god reise på Atlungstad! Og takk for kaffen, Atlungstad Brenneri!
Da var vi på veg med varer, her Jøran og Ola.
På tur med varer på lasset. Kjell Ivar og Mikkel/Erik kjørte tilbake til Furnes på hjulbelagt slede denne dagen, resten litt kortere og nå lesses sleder for frakt opp til ordentlig sledeføre i Østerdalen.
Kvelden i dag samlet vi oss for oppladning til tur på Enge i Løten. Tusen takk til vertskapet!
Mari, døtrene Ida og Kari og faren Morten tar imot og serverer hele gjengen på stabburet på Enge i Løten. Måneskinn og 12-15 minus og trivelig selskap – det lover godt for videre tur!
Demonstrasjon av ei gammel rottefelle av far og datter; Morten Andressen og Mari Bryhni på stabburet på Enger.
Vi håper å være på nett igjen onsdag 15. februar (så sant vi har nettdekning da), så følg med på nettsida vår. Vi er også på Facebook her.