9. februar: Knall start!

Nå er vi i gang! Sola skinte fra blå, blå himmel over Atlungstad brenneri i morges. Det var ikke uten grunn vi startet her.

Stort oppmøte på Atlungstad brenneri lørdag 9. februar. Foto: K.Bogsti

Stort oppmøte på Atlungstad brenneri lørdag 9. februar.  Foto: K.Bogsti

Vi vil vise fram historien, og har derfor med varer på lasset som lasskjørerne hadde. Blant annet er det med korn og erter.

Atlungstad brenneri tar også vare på kulturhistorien på Hedemarken. I år er for første gang en av ingrediensene i drammen vår laget nettopp på Atlungstad. Spriten er brent på blant annet mandelpotet fra Østerdalen, og med på lasset til Røros.

Brennerimester og driftsleder Asbjørn Hoelstad ved Atlungstad brenneri med eiketønner som har blitt med på lasset. Foto: Karine Bogsti

Brennerimester og driftsleder Asbjørn Hoelstad ved Atlungstad brenneri med eiketønner som har blitt med på lasset. Foto: Karine Bogsti

 

Stanges ordfører, Nils Røhne, med eksportvare fra flatbygdene, som skal til ordføreren 30 mil lenger nord, til Røros. Legg forøvrig merke til ordførerenens tidsriktige votter, Romedalsvotter. Foto: K.Bogsti

Stanges ordfører, Nils Røhne, med eksportvare fra flatbygdene, som skal til ordføreren 30 mil lenger nord, til Røros. Legg forøvrig merke til ordførerenens tidsriktige votter, Romedalsvotter. Foto: K.Bogsti

 

Erik Gjestvang i Atlungstads venner sikrer at eikefat blir med lasset til Røros. Foto: K. Bogsti

Erik Gjestvang i Atlungstads venner sikrer at eikefat blir med lasset til Røros. Foto: K. Bogsti

 

Ferden videre gikk via Stangebrua, og til en stuttkvil ved Vikingsskipet hvor nok en lasskjører, Gry, startet (noen startet også i Ringsaker, som Grete og Jørgen Hveem som kom lengst vest fra og kjørte fra garden sin på Rudshøgda).

 

Trolig ikke så ofte Vikingsskipet får slikt besøk. Foto: Karine Bogsti

Trolig ikke så ofte Vikingsskipet får slikt besøk. Foto: Karine Bogsti

 

Marit er klar for tur. Her ved en stuttkvil utenfor Vikingsskipet i Hamar. Foto: Karine Bogsti

Marit er klar for tur. Her ved en stuttkvil utenfor Vikingsskipet i Hamar. Foto: Karine Bogsti

Vi kjørte gjennom Hamar ved Politihuset og Børstad, og videre til Stavsberg gard. Der hadde vi langkvil, og fikk vann til hestene, kaffe og varme.

Truls fikser bål og panne, og da blir det skikkelig lasskjørerkost  - stekt flesk. Nam, nam ;.). Foto: Karine Bogsti

Truls fikser bål og panne, og da blir det skikkelig lasskjørerkost – stekt flesk. Nam, nam ;.). Foto: Karine Bogsti

 

Høgsdags passerte vi Furnes kirke. Foto: Karine Bogsti

Høgsdags passerte vi Furnes kirke. Foto: Karine Bogsti

Det var artig å passere vestre Doglo, der Mikkel bor, for der ventet en stor gjeng med ”God tur”-plakat og vink. Og ved koia vanket det gløgg og bål.

En skikkelig god-tur-gjeng ventet oss, og kanskje spesielt Mikkel, da vi passerte hjemplassen hans. Foto: Karine Bogsti

En skikkelig god-tur-gjeng ventet oss, og kanskje spesielt Mikkel, da vi passerte hjemplassen hans. Foto: Karine Bogsti

Vi har også møtt noen journalister i dag, så det er bare å følge med på kanskje NRK, Hamar Arbeiderblad, Hamar Dagblad, TVØst og Stangeavisa framover.

Nå har vi inntatt middagen, og koser oss stort i de fine lokalitetene (både for folk og hester) hos Nils og Else Marit Dahlen på Sørli. Snøen laver ned ute, og det tyder kanskje på mildere vær.

I morgen (søndag) går ferden videre via Nybygda og Furnes allmenning til Bringbu. Siden nettforholdene er så som så i fjellet, blir det en pause fra bloggen vår søndag. Og mandag – da venter Djuposet og Rena på oss.