21, februar: Korn, dram og spekeskinke på marten

Da var den 159. Rørosmartnan i gang, og vi kom fram med varene våre.

Fullt av folk møtte oss på malmplassen under innkjøringa i dag. Foto: Lars Erik Ruud

Vel 80 hester stod klar på Malmplassen for innkjøring i dag.

Femund-Dalarne, østerdøler, Kornsjø-svensker, trøndere og tydøler ventet sammen med oss for innkjøring. Foto: K. Bogsti

 

Vi var tidlig ute på malmplassen. Her står vi og venter i kø for innkjøring. Foto: K. Bogsti

 

Så begynte innkjøringa, mens snøen fokket lett. Foto: Karine Bogsti

Det er alltid litt ekstra spenning knyttet til når så mange hester og folk møtes, men alt gikk fint for oss.

Mikkel og hesten hans Emil under innkjøringa. Hans og Erik er også på sleden. Foto: Lars Erik Ruud

 

Historisk var korn en viktig vare som hedemarkingene kjørte til Røros. Så også vi. Vi har hatt med fire kornsorter og erter.

Varene på lasset; korn, erter, spekeskinke og Lasskjørerdram nummer fire. Foto: K. Bogsti

 

Lasskjørerdram nr 4 ble også lansert i dag, og ordføreren på Røros, Hans Vintervold, måtte vi sjølsagt overrekke ei. Lasskjørerdram nr, 4 er fra dag mulig å få kjøpt på polet. Det er en aquavit, med kanskje er mildere i smak/mindre karvesmak enn mange andre aquaviter.

Rørosordfører Hans Vintervold og martenssjef, Lillian, fikk smake spekeskinke, og ordføreren fikk overrakt Lasskjørerdram nr. 4 av Helge Bryni, leder i foreninga. Foto: Karine Bogsti

 

Vi hadde også med Santa Kristina skinke som er produsert i Stange og Nes på Hedemarken. Grisen har fått spesialfor (blant annet bergmynte, ikke løpestikke som vi først skrev!), og skinka er modnet i to år, noe som bidrar til å gi den gode smaken. Mange lurte på hvor en får kjøpt skinka, og svaret er butikken.

Blid lasskjører på innkjøringsdagen på Røros; Nils Dahlen. Foto: KB

 

Denne skåkbjella skal snart få kvile litt. Foto: K.Bogsti

 

Av ren tilfeldighet (og utvalgt på en viss butikk), ble det jammen tre like forklær på disse hedemarkendamene. Sjalet vi har kalles bundingstørkle. Foto: Helge Bryhni

Takk til alle dere som har fulgt oss på reisen! Nettsida vår vil bli oppdatert med flere bilder og video etterhvert, så stikk innom oss igjen. Og nyt martnan!

4 tanker om “21, februar: Korn, dram og spekeskinke på marten

  1. Tusen takk! Litt vemodig at reisen er slutt, men den gode minnebanken er fyllt for laaaang tid framover 🙂

  2. Ser ut til å ha vært en bra tur! Liten rettelse til Santa Kristina skinka, vi bruker Bergmynte (oregano) i fôret til grisene, ikke løpstikke.

Det er stengt for kommentarer.